ColumnsEssay

Mijn drie wijze mannen van de 20e eeuw (voor nu)

Whitney Marcial414 views

Tot voor kort nam ik de eerste van het jaar enorm serieus. De datum waarin alles anders zou worden, intern en ik op magishe wijze anders zou lopen, praten en zelfs beslissingen eerst goed overdenken voordat ik de metaforische knoop doorhak. Die tijden zijn voorbij, mede door Bruce Lee, Carl Jung en Alan Watts. Mijn drie wijzen.

3. Carl Jung

carljung-whitneymarcial

Ik ben ontzettend lang bang geweest in het donker, als kind als tiener en misschien zelfs nog steeds als adolescent. De angst voor het donker werd minder toen ik doorhad hoe de omgeving eruitziet bij daglicht. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat ik jaren van mijn leven bezig ben geweest met wegrennen voor het donker, leterlijk, niet mijn ogen opnenen, hoofd onder de dekens of een zaklamp erbij. Wanneer de keuze voor je gemaakt wordt en de stroom metaforisch gezien niet meer werkt, je met kaarsen enoverweg moet en vertrouwen op je ogen, al je zintuigen. Tijdens het overgaan van mijn relatie, het verhuizen naar een andere stad weg van bekenden, familie en vrienden, leerde ik mijn onderbewustzijn pas kennen. Angsten, gedachten en alles wat niet reel is maar wel de boventoon voert in je leven.
– Carl Jung werd eind 19e eeuw geboren in Zwitserland en wordt gezien als de gronlegger van de analytische psychologie.

 

2. Bruce Lee

brucelee-whitneymarcial

Consistent zijn, dat is mijn grote thema van 2016 geweest. Wat je ook doet, echt, wat het ook is, zorg ervoor dat je aanwezig bent en dat je elke dag een beetje doet. Voorheen jaste ik altijd al mijn huiswerk, sportroutine of andere bezigheden er in een keer doorheen. Als ik weer eens een fotoshoot voor Nulverbaal.nl gepland had dan zorgte ik er direct voor dat ik een stuk of vijf mensen per maand kon spreken. Waarom haastig doen waar je zoveel plezier uit haalt? Tuurlijk is het ingebakken in de Westerse cultuur maar er is zoveel meer dan volgens de klok leven. Lange termijndoelstellingen dat heeft elk mens nodig. Dan bedoel ik niet een termijn van twee jaar of korter maar eerder twintig jaar of langer. Wederom een fenomeen wat je in Westerse landen minder vaak ziet gebeuren; maar absoluut niet onmogelijk is. Wat ik van Bruce Lee heb geleerd is dat het leven nu hier is. Een vriendin kwam laatst met een mooie opmerking; hel is jezelf tegengekomen gerealisserd tot het volledige potentieel vlak voordat je sterft. Wie ben je zonder het luisteren naar dat angstvallige stemmetje wat beweert dat je niet goed genoeg bent? Wie ben je als je ‘s ochtends toch een half uur opstaat en je gezond ontbijt, gaat sporten of een moment voor jezelf neemt voordat het hamsterwiel weer gaat draaien?
– Bruce Lee is een Amerikaanse acteur, Martial Artist, vader, echtgenoot en vooral iemand die meer energie in zijn passie stopte dan in zijn angsten.

1.Alan Watts
alanwatts-whitneymarcial
Dualiteit is een apart fenomeen. Wat betekend het eigenlijk? En wat zijn we zonder dualiteit. Als ik over mezelf praat sluit ik me dan af voor al het leed in de wereld, en hoe narcistsich is onze generatie waarin het individualisme overduidelijk de boventoon voert. In een samenleving waarin je persoonlijke behoeftes belangrijker zijn dan die van het collectief… Het voelt alsof de wereld in 2016 een stuk verder gepolariseerd is. Waar we in de jaren zestig en zeventig ‘ Cumbaja my lord’  rondom het kampvuur zongen en mantra’s zoals ‘We Are One’ de wereld in holpen zijn we nu bezig met slogans zoals ‘Black Lives Matther’, ‘Pray for … (fill in the blanks)’ enzovoorts. De nadruk ligt momenteel op het anders zijn, je onderscheiden van de rest, de beste zijn, de zieligste, de slimste, de mooiste. De charmes van het gebrek aan onderscheid, ten tijde van de zuilen, pre-supermartk en het enige kledingmerk wat er maar was. Ons brein is meer dan alleen ons bestuuringssysteem.
– Alan Watts is een Britse filosoof, auteur en spreker.

De tijden waar we de minste keuzes hadden leken we een stuk gelukkig te zijn. De prestatiegeneratie van Jeroen van Baar gaat hierover. In het najaar van ’16 heb ik een Zwolle een nachtcollege gevolgd in het Klooster waarin Jeroen helder uiteen zette waarom we zo geobsedeerd zijn met presteren en mede als gevolg hiervan ongelukkig zijn. Kort door de bocht gezegd; hoe minder keus, hoe gelukkiger we zijn. Filosoferen is iets wat ik al vanaf jongs af aan doe. Mijn stiefvader Frans zorgde ervoor dat ik nooit het gevoel kreeg dat het slecht was om iets in twijfel te trekken. Ik mocht mijn gedachten de vrije loop laten gaan zonder veroordelingen. Wie zijn jouw drie wijzen (man/vrouw)? Wat is jou het meeste bijgebleven uit je jeugd of van het jaar 2016?

(Visited 44 times, 1 visits today)
Whitney Marcial
Als twee jarige verhuisde ze met haar Afrikaanse moeder vanuit de Achterhoek naar de havenstad Roterdam. Een fantasierijk meisje groeide uit tot een media fanaat. De passie voor verhalen vertellen kan ze nu eindelijk kwijt in "Nulverbaal", waarin ze haar natuurlijke interesse in mensen, cultuur en spiritueel bewustzijn met elkaar combineert. Een geboren 'storyteller' brengt haar kwaliteiten samen als schrijver, interviewer, public speaker, plusmodel en fotograaf. Sinds de zomer van 2014 woont ze samen met haar vriend en kind in Zwolle. Voor vragen of andere doeleinden kunt u Whitney Marcial altijd via de mail bereiken: info@whitneymarcial.com

Leave a Response